DNPP / Beeldbank Politieke Partijen

Informatie over onze gedigitaliseerde collecties

Deze website bevat digitale reproducties van bijzondere en onderzoekscollecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen. Daaronder zijn handschriften, gedrukte boeken, tijdschriften, correspondenties, kaarten, foto's, plano's, materiaal over de geschiedenis van de universiteit, etc.

Een selectie van beschikbare collecties:

• Correspondentie van François Hemsterhuis
  • Correspondentie van Petrus Camper en zijn zoons
  • Griekse papyri
  • Een keuze uit de middeleeuwse handschriften
  • Membra disjecta (fragmenten van middeleeuwse handschriften)
  • Plano's met academische aankondigingen en toespraken
  • Een aantal gedrukte boeken
  • Brinkman (1936-1945)
  • Het Nieuwsblad voor den Boekhandel (1940-1945)
  • Der Clercke Cronike (1924-1972)
  • Industriële boekbanden ontworpen door Nederlandse kunstenaars (1890-1950)
  • Foto's van de archeologische opgravingen te Ezinge (1923-1934) onder leiding van A.E. van Giffen.
  • Fotoarchief van kerkgebouwen in nederland aangelegd door het Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed (voorheen Instituut voor Liturgiewetenschap)
  • Historische kaarten, deze collectie bevat vooral kaarten van Nederland en Europa die zijn getekend of gedrukt tot en met het jaar 1900. Kaarten met Groningen (stad en provincie) en het omringende gebied (Drenthe en Oost-Friesland) als onderwerp.

In voorbereiding

• Een selectie van de collecties van het Universiteitsmuseum Groningen
  • Stukken met betrekking tot de geschiedenis van de RUG

Praktische informatie

De collecties op deze website zijn samengesteld op basis van materiaalsoort: gedrukte boeken, handschriften, tijdschriften, kaarten, etc. Zoeken op onderwerp wordt op termijn mogelijk.

Alle items in een collectie worden gepresenteerd door te klikken op de knop 'Blader door  collectie'. De resultaten kunnen alfabetisch of chronologisch geordend worden op de kenmerken die aanklikbaar zijn in de eerste regel met een open vierkantje: thumbnail, titel, auteur, jaar van uitgave, signatuur, etc. Deze kenmerken verschillen per collectie.

Beschrijvingen zijn meestal in het Engels. Items met Nederlandse teksten zijn in het Nederlands beschreven.

Alle afbeeldingen worden getoond als jpegs. De meeste kunnen vrij gebruikt worden maar dit is niet altijd het geval: gebruik ter controle de knop 'Copyrights' in het navigatiemenu. Foto's uit de UB collecties kunnen, in hogere resoluties geschikt voor publicaties, besteld worden via onderstaand e-mailadres. Voor de afbeeldingen uit de collectie van het Groninger Instituut voor Archeologie geldt een aparte regeling.

Contact

Voor informatie en suggesties kunt U via het onderstaand mailadres contact met ons opnemen.
Heeft U zelf een voorstel voor een nieuwe collectie, laat het ons vooral weten.

Email: facsimile@rug.nl