Oude Kaarten

Historische kaarten

De collectie bevat vooral kaarten van Nederland en Europa die zijn getekend of gedrukt tot en met het jaar 1900. Kaarten met Groningen (stad en provincie) en het omringende gebied (Drenthe en Oost-Friesland) als onderwerp.

De verzameling van vóór 1901 vervaardigde losse kaarten (ongeveer 800) van de Universiteitsbibliotheek Groningen is volledig gedigitaliseerd. Veel van deze kaarten komen uit de verzameling van Mello Backer (1807-1883) en hebben Groningen (stad en provincie) en omringend gebied (Drenthe en Oost-Friesland) als onderwerp. Ook de rest van Nederland en Europa is goed vertegenwoordigd.

Stokkaarten en -wandplaten

Het betreft stokkaarten van Letteren, Ruimtelijke Wetenschappen en de Binnenstadbibliotheek. We beogen dit materiaal op de juiste manier te bewaren en te ontsluiten voor belangstellend publiek. Daartoe zijn ze allemaal gefotografeerd en nu digitaal beschikbaar voor belangstellenden.

De onderwerpen zijn divers, geografie en geschiedenis van Nederland en Europa vormen de hoofdmoot. Maar de thema’s ook biologie, anatomie en schoolplaten treft u er in aan.

Deze verzameling wordt nu bewaard in het Groninger Universiteitsmuseum, waar u eventueel na overleg een origineel kunt bekijken.

Degene die zelf een overzicht wil maken van al dit bijzondere onderwijsmateriaal, kan zoeken in onze Smartcat. Geef als commando in de zoekbalk: nu: rol en doe enter. Er worden dan 131 titels gepresenteerd. Hetzelfde kunt u doen met koker, die zoekactie geeft 53 titels en tenslotte wat in de kluis wordt bewaard: uklu rol (15 titels) en uklu koker (6 titels).

Voor een overzicht van alle digitale wandplaten klikt u hier